Vavan Varressa 6/2022: Ilona Leskinen

Kalastuskärpänen puraisi Ilona Leskistä jo lapsuuden purjehdusreissuilla – kalat tärkeitä innoittajia myös maalaamiseen.  

Graafikkona elantonsa ansaitseva Ilona Leskinen on tykännyt piirtämisestä ja maalaamisesta nuoresta asti. Hänen mieliaiheitaan ovat kalat ja linnut, jotka kävivät tutuiksi jo lapsena perheen yhteisillä purjehdusreissuilla.  Näillä retkillä rantauduttiin usein johonkin saareen, ja mitäpä muuta silloin tehtiin kuin ruvettiin kaloja narraamaan. Aluksi Ilonalla oli välineenä mato-onki, mutta pian hän jo kärtti lainaksi isänsä virveliä. Ongella saaliiksi tuli särkeä, lahnaa ja ahventa, ja sittemmin virvelillä myös kuhaa, haukea ja taimenta.


”Jigikalastus on minulle mieluisinta, mutta taimenta kalastan toki lusikalla, ja ahvenelle heittelen lippaa sekä blade bait -vieheitä. On esimerkiksi hienoa loppukesällä ja syksyllä kalastaa ahventa järvillä ja pienillä metsälammilla, kun samalla reissulla voi poimia myös marjoja ja sieniä”, Ilona selvittää.
Merellä kalastamisesta hän pitää kuitenkin kaikkein eniten, koska siellä on hänen mukaansa loputon vesi ja horisontti kaukana. Meren hyviä puolia on myös, että sieltä löytyy aina uusia kalapaikkoja tutkittavaksi, jos niin haluaa”, Ilona sanoo.

Sopivan kokoista kalaa ruoaksi

Ilona kertoo harrastavansa myös ruoanlaittoa, ja vaikka liharuoat ovatkin hänen suosikkejaan, ottaa hän toisinaan osan kalansaalistaan kotiin viemisiksi valmistaakseen siitä ruokaa. Hän kuitenkin korostaa, että reissulta mukaan lähtee vain kulloinkin tarpeellinen määrä ja vain sopivan kokoisia kaloja, ja loput vapautetaan.
”Isot kalat ovat merkittävämpiä suvunjatkajina kuin lautasella, eikä niiden makukaan ole enää paras mahdollinen. Iso kala on myös hankala fileoida”, hän perustelee.
Sopivan kokoisia ruokakaloiksi Ilonan mielestä ovat noin 24-34-senttiset ahvenet, 45-55-senttiset kuhat ja 50-60-senttiset hauet.
”Talvella pilkillä tulee toki otettua pienempiäkin ahvenia”, hän mainitsee.    

Mukana Mimmit kalastaa! -hankkeessa

Ilona kertoo, että hänet pyydettiin Suomen Vapaa-ajankalastajien Mimmit Kalastaa! -hankkeeseen. Mukaan hän lähti mielellään, koska hänestä on tärkeää innostaa tyttöjä ja naisia kalastamaan ja edistää heidän kalastusharrastustaan muutenkin.
”Tsemppaan mimmejä somessa ja olen myös osallistunut esimerkiksi Mimmit kalastaa siikaa! -tapahtumaan Ruissalossa. Olen saanut uusia tuttuja tätä kautta ja ennättänyt sopia joidenkin kanssa myös jo yhteisistä kalastushetkistä”, Ilona selvittää.
Ison kalan tavoittelu on hänelle tärkeää ja se on hänen mielestään sitä monelle muullekin kalastuksen harrastajalle.
”Kalastus merkitsee samaa niin miehille kuin naisillekin. Kysymys on ennemminkin ihmisestä itsestään ei sukupuolesta”, arvioi Ilona, jonka ennätyskalat toistaiseksi ovat ahven 45 cm, kuha 84 cm, hauki 105 cm ja taimen 55 cm.

Rauhoittuminen ja itsensä nollaaminen kuitenkin parasta

Kalastuksessa Ilonan mielestä parasta kuitenkin on, että sen parissa pääsee rauhoittumaan ja nollaamaan itsensä arjen kiireiden keskellä. Myös yllätykset ovat hänestä tärkeä osa kalastuksen viehätystä, sillä koskaan ei voi etukäteen tietää, mitä kalapäivän aikana tapahtuu.
”Esimerkiksi vaikka lähtisi tavoittelemaan ahventa, voi saadakin hauen. Myös uuden opettelu ja sen selvittely, miten isoja kaloja saadaan, ja uusien vieheiden kokeilu” ovat merkittävä osa kalastusta”, hän luettelee.
Kalastussuunnitelmistaan Ilona paljastaa aikovansa kokeilla ja opetella tulevaisuudessa täkykalastusta sekä talvella että kesällä.
”Täyllä, kun on mahdollisuudet isoihin kaloihin”, hän perustelee.

Yksinäisestä pilkkijästä kalaseuran jäseneksi

Ilona kertoo, että pilkkiessään taas kerran yksin Lohjanjärvellä, hän rupesi miettimään, liittyisikö kalastusseuran jäseneksi. Hän myös pani toimeksi ja meni mukaan Lohjan Kalaseuran toimintaan ja häntä pyydettiin myös pilkkikisoihin.
”Niissä en kuitenkaan pärjännyt.”
Muista seuran jäsenistä Ilona kuitenkin sai kalakavereita, jotka antoivat myös arvokaita kalastusvinkkejä.
”He jakoivat avoimesti minulle oppia ja neuvoja muun muassa pilkkimiseen, pilkkien valintaan ja niiden väreihin liittyen”, hän kiittelee.
Sitten tuli koronapandemia ja pilkkikisat menivät tauolle.
”Viime talvena kisaaminen myös jäi, kun oli niin paljon sovittuna viikonlopuiksi muita pilkkireissuja. Ei vapaa-aika vain riitä kaikkeen”, Ilona harmittelee.

Maalaukset

Vapaa-aikanaan Ilona harrastaa valokuvaamista, varsinkin kalojen ja lintujen maalaamista sekä ruoanlaittoa. Maalauksissa hänen ykköskohteensa ovat kalat: Ahven on hänestä pirteä ja vilkas kala siiman päässä, joten hän maalaa sen iloiseksi.


”Hauki on taas iso ja vihainen, joten myös maalaan sen vihaiseksi. Toisaalta, vaikka kuhakin on vihainen, maalaan, sen silti iloiseksi. Ihmiset väliin kysyvätkin, miten kala voi olla kiinni jäätyään iloinen”, Ilona naurahtaa.


Graafikkona hän tekee lähinnä päivätöitä, mutta välillä myös tilaustöitä yrityksille. Joskus ne liittyvät kalastukseen ja se on Ilonasta parasta hänen ammatissaan.
”Esimerkiksi Norolan uudessa lusikkauistimessa on maalaamani hauki ja ahven. Lisäksi monet kalastustiimit tilaavat minulta itselleen logon, jonka ne sitten painattavat esimerkiksi lippiksiin ja paitoihinsa”, Ilona kertoo.

Ilonan kalastuksista myös Instagramissa

Ilonan kalastuskuvioihin voi tutustua Instagramissa (@skullqueeni), josta löytyy kuvia ja tarinoita hänen kalastusretkistään ja lyhyitä niihin liittyviä tekstejä.

Teksti: Ismo Malin
Kuvat: Ilona Leskisen arkisto

Lue lisää Vavan Varressa julkaisuja, sekä muita mielenkiintoisia blogeja täältä!