Se fiilis. Aamuauringon välke tyynellä järvenselällä, lokkien leikki saarten ja luotojen halkomien aaltojen yllä, virtaavan veden pauhu Lapin jylhissä koski- ja jokimaisemissa, kasvoja hellivä kevätaurinko, kun istut pilkillä jääpeitteisellä järvellä… Vastaus on äärimmäisen helppo: kalastus on elämys. Se on myös omaa aikaa luonnon rauhassa, irtiotto arjesta puolison tai ystävien kanssa, lasten riemua eväsretkellä tai kohon keinahtelua mökkilaiturin päässä. Ajasta, paikasta ja kalastustavasta riippumatta saat bonuksena illallispöytääsi itse pyydettyä, puhdasta, eettistä ja terveellistä lähiruokaa.

Saalista tai ei, kalastus on antoisa harrastus ympäri vuoden. Luonnossa liikkuminen parantaa henkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia. Veden äärellä oleskelu rauhoittaa ja rentouttaa, vähentää stressiä ja elvyttää mieltä. Kalalle lähtö on loistavaa vastapainoa nopearytmiselle elämäntyylille – luonnon helmassa voit unohtaa älylaitteet ja keskittyä oleelliseen, nauttimaan hetkestä.

Toisaalta kalastusreissu tarjoaa täydelliset olosuhteet luonnon kuvaamiselle, kunnon kohenemista unohtamatta: tuleehan retkellä liikuttua eri lailla kuin työpöydän ääressä tai sohvalla. Porukalla harrastettuna kalastaminen lujittaa myös perhe- ja ystävyyssuhteita. Happihyppelystä se käy erinomaisesti.

Metsähallituksen teettämän tutkimuksen mukaan 80 prosenttia kalastajista arvioi hyvinvointinsa kohentuneen eräretkillä. Eniten se lisääntyi 8–14 vuorokauden mittaisilla matkoilla ja varsinkin seurueessa matkustaneilla. Naiset kokevat hyvinvointinsa lisääntyvän metsästys- ja kalastusretkillä jopa enemmän kuin miehet, ja ruuhkavuosiaan elävät, noin 25–44-vuotiaat, muun ikäisiä voimakkaammin. Onko patikointi tai vaeltaminen sinun juttusi? Pakkaa seuraavalle retkelle rinkkaan myös virveli tai perho, ja saat uusien kokemusten lisäksi vaihtelua retkimuonaan!

Miten aloittaa kalastus? Helposti – yhdessä tai yksin ja ihan missä iässä tahansa! Maamme kalastusmahdollisuudet ovat loistavat: Jokamiehenoikeuksien ansiosta voimme liikkua luonnossa ja kalastaa mitä upeimmissa paikoissa, järvillä, merellä, joissa, lammilla ja kaupunkien rannoilla. Kalastusluvan hankkiminenkin on helppoa. Nyt uutta matoa koukkuun ja kalaan, kaikkinaiset mimmit – tytöt, teinit, äidit, ja mummot!