Vavan Varressa 5/2022: Hanna Huhtala

Hanna Huhtala aloitti perhokalastuksesta kaikille vähän yllätyksenä – ja varsinaisella rytinällä!

Hanna Huhtala on siitä poikkeuksellinen kalastuksen harrastaja, että hän aloitti kalastamisen vasta aikuisiässä ja saman tien perhokalastuksesta. ”Kalastan edelleen vain perholla, enkä oikein voi sanoa koskaan kalastaneenikaan muulla tavoin, vaikka jonkun kerran olin toki kokeillut virveliä ja mato-onkea nuorempana”, hän sanoo.  

Hannan innostus perhokalastukseen heräsi keväällä 2014 kaikille vähän yllätyksenä, kun hän selaili kalastavan ja valokuvaavan miehensä kalastuskuvia. ”Aloin tutkia aihetta laajemminkin somessa, ja päädyin perhokalastavien naisten some-tileille. Ne sitten innostivat minut ensin perehtymään aiheeseen omin päin ja pian pyysin miestäni opettamaan minulle lisää”, hän taustoittaa.
Hanna kertoo perhokalastuksensa alkaneen varsinaisella rytinällä heti ensimmäisestä kaudesta lähtien, ja siitä pitäen kalastuspäiviä ja -reissuja on riittänyt. ”Perhokalastus on lajina sellainen, että siinä voi kokea koko ajan kehittyvänsä ja oppivansa. Pyrin kalastamaan ympäri vuoden, mikä onnistuu, kun kohdistaa perhokalastuksen mahdollisimman laajasti eri kalalajeihin”, Hanna selvittää.

Taimenen kesäkalastuksesta turskan perhosteluun

Hanna kertoo aloittaneensa perinteisesti taimenen kesäkalastuksesta, mutta tällä hetkellä hänen kalastusvuotensa jakaantuu eri vuodenaikojen ja sääolosuhteiden mukaisesti eri kausiin. ”Keväällä ja syksyllä tavoitellaan meritaimenta ja haukea, kesällä ovat vuorossa jokikalastus ja pohjoisen reissut, kuten esimerkiksi raudun pyyntiretket Lapissa. Jos kesällä kuitenkin on liian kuumaa lohikalojen kalastukseen, niin silloin perholla yritetäänkin esimerkiksi karppia.”

Mahdollisuuksien mukaan kalastusmatkat sekä erilaiset kokeilut vaikkapa uusien kalalajien merkeissä kuuluvat myös lähes vuosittain Hannan ohjelmaan. ”Olemme esimerkiksi perhokalastaneet turskaa Norjassa ja tämän touhun yhteydessä olen saanut ruijanpallaksenkin perholla”, Hanna mainitsee.

Tervetullut Mimmit Kalastaa! -hanke

Hanna ei ole virallisesti mukana Suomen Vapaa-ajankalastajien Mimmit Kalastaa” -hankkeessa, mutta hän kertoo seuraavansa ja kannattavansa sitä somessa. ”Kampanja on mielestäni hyvin tervetullut ja tarpeellinen. On erittäin hienoa, että naisille suunnattuja tapahtumia järjestetään ympäri vuoden kaikkialla Suomessa”, hän kiittää.

Omasta kokemuksestaan Hanna kertoo, että etenkin perhokalastusta aloittaessaan hänellä oli suuri tarve löytää samasta harrastuksesta innostuneita naisia ja verkostoitua heidän kanssaan. ”Valmiiksi en kalastavia naisia tuntenut. Uskon, että monella on samanlaisia toiveita tälläkin hetkellä, ja tämä kampanja vastaa tähän tarpeeseen mielestäni hyvin”, hän arvioi.

Oikeasti Hannan mielestä kalastuksessa ei tarvitsisi olla mitään naiskysymystä, koska kalastamisessa sukupuolella ei ole minkäänlaista merkitystä. Käytännössä naiskysymys kuitenkin tulee hänestä esille siinä, että kalastavia miehiä on enemmän ja sen myötä he ovat myös esillä paljon naisia enemmän.

”Uskon toki, että kalastuksen harrastajissa on eroja, mutta ne liittyvät enemmän persoonakysymyksiin kuin sukupuoleen. Sillä tietysti on merkitystä, onko kalastamassa omasta motivaatiosta ja innostuksesta vai puolison seurana, mutta tämäkään ei liity sukupuoleen sinänsä. On myös miehiä, jotka lähtevät kalaan puolisonsa seuraksi”, Hanna pohdiskelee.

Naisia esille roolimalleiksi

Jotta tyttöjä ja naisia saataisiin lisää harrastamaan kalastusta, tarvitaan Hannan mielestä lisää naisia näkyviin eri kanavissa kalastuksen erilaisiin rooleihin. Tärkeää hänestä olisi saada esille uskottavia kalastavia naisia roolimalleiksi ja samaistumisen kohteiksi mahdollisimman monipuolisesti.


”Kun aloin seuraamaan kalastussivuja ja -katalogeja, niissä näkyi hyvin vähän naisia. Nyt tilanne on kehittynyt parempaan suuntaan, vaikka toki suhdeluku on edelleen miesten eduksi. Itse koen olleeni omalta osaltani tasapuolistamassa kalastusskeneä some-kuvillani”, Hanna sanoo.

Hannan haaste vanhemmille: Viekää myös tyttäriänne kalaan!

Kalastava nainen ole enää mikään erityinen ihmettelyn aihe, mutta vieläkin pikkupoikia viedään enemmän kalaan kuin pikkutyttöjä. Siksi Hanna haastaakin (perho)kalastavat vanhemmat viemään myös tyttärensä kalaan.
”Ainakin kalastamaan pääsemisen pitäisi olla myös tytöille todellinen mahdollisuus”, kalastuksen ohella myös retkeilyä ja sienestystä harrastava Hanna korostaa.

Kalastus on positiivinen asia!

”Olen kalareissuilla päässyt käymään monissa hienoissa paikoissa, joissa muutoin en olisi tullut käyneeksi. Se onnistumisen tunne, jonka erityisesti kokee, kun onnistuu saamaan ns. vaikean kalan, on toki hieno. Kalastaessa myös oppii ja kehittyy koko ajan”, Hanna tiivistää.

Hannan perhokalastamista voi seurata Instagramissa @myflyfishingdiary.

Teksti: Ismo Malin
Kuvat: Viljami Huhtala