Vavan Varressa 4/2022: Saimi Hoyer

Saimi Hoyer oppi lapsena rakastamaan luontoa ja viihtyy yhä sienimetsissä ja kalavesillä

Aiemmin mallina työskennellyt Saimi Hoyer on monille tuttu Hotelli Punkaharjun emäntänä sekä intohimoisena sieniharrastajana. Metsän ohella hän viihtyy hyvin myös vesillä ja kalastuskin on hänelle rakas ja tärkeä harrastus. On ollut sitä lapsesta asti.
Saimi oli alle kouluikäinen, kun isä otti hänet mukaansa kalastamaan. Myös Saimin äiti kalasti, ja erityisesti isoäidiltään hän sai jo nuorena kipinän sienestykseen. Tästä vahvasti luontoa rakastavasta ja sen antimia arvostavasta sukuperinnöstä hän on kiitollinen ja haluaa välittää sen edelleen omille lapsilleen.



”Isän kanssa ongimme, virvelöimme, uistelimme ja pidimme katiskaa. Erityisesti minulle on jäänyt mieleen se, että kalat perattiin yhdessä jo rannassa, oli sää millainen tahansa. Isän elämänohje kuuluikin, että ensin pitää osata perata ahven, hauki ja muikku, ennen kuin lähtee kotoa. Samaa olen sanonut nyt omille pojilleni, joista vanhempi on myös innokas kalastaja ja käy kalastuskilpailuissakin säännöllisesti”, Saimi kertoo.

Isovanhemmat ovat perinnön välittäjiä

Saimista olisi tärkeää, että vanhemmat ja isovanhemmat veisivät ja opettaisivat lapsia kalastamaan ja sienestämään. Lapset myös pitäisi opettaa käsittelemään niin kaloja kuin sieniäkin. ”Jokaisen olisi esimerkiksi hyvä oppia kymmenen tärkeintä ruokasientä ja kymmenen merkittävintä suomalaista kalalajia.

Valitettavasti minulla on sellainen tunne, että nykyisten vanhempien ”valmisruokasukupolvelta” luontoharrastukset ovat jääneet väliin, joten isovanhempien vastuulla on nyt luontoon liittyvien taitojen välittäminen uusille sukupolville”, hän pohtii. Surullista nykytilanteessa on, että paljon terveellistä ja raaka-aineena ilmastoystävällistä kotimaista kalaa jää pyytämättä ja laittamatta ruoaksi. ”Metsien sienistä sekä marjoista poimimatta puolestaan varmaan jää yhdeksänkymmentä prosenttia, villiyrteistä puhumattakaan”, Saimi murehtii.

Kalastuksessa on monia hyviä puolia

Saimista kalastuksessa on monia hyviä puolia, kuten se, että kaloja narratessa kaikki muu unohtuu. ”Asun Puruveden puolella lähellä paikkaa, jossa mökkimme aikanaan oli. Kun pääsen sinne töiden jälkeen, menen usein suoraan rantaan hetkeksi heittelemään ja rentoutumaan.”

Tärkeintä Saimille ehkä kuitenkin on yksinkertaisesti se, että kalastaessa saa olla luonnossa. ”Tietysti myös jännitys siitä, ottaako kala ja saako sen, on tärkeää. Kalastuksessa ja sienestyksessä on mielestäni paljon samaa, mutta kalastus on kuitenkin vielä jännittävämpää kuin sienestys. Tietysti itse saatu kala ruokana on upea asia”, Saimi pohtii.

Mimmit Kalastaa! -viikonloppu Punkakaharjulla

Suomen Vapaa-ajankalastajien (SVK) Mimmit Kalastaa on Saimista hieno ja tervetullut hanke, jossa hän itsekin on mukana.  
”Yritän omalta osaltani esimeriksi vaikuttaa siihen, että ihmiset oppisivat pyytämään ja käyttämään kotimaista kalaa. Eihän ole mitään parempaa kuin itse pyydetystä kalasta valmistettu kalaruoka”, hän toteaa.

Tyttöjen ja naisten innostaminen kalastamiseen on Saimin mielestä tärkeä tavoite. Hänestä on merkillistä, että kalastus koetaan jostain syystä miesten jutuksi. ”Sehän on juurikin harrastus, joka sopii yhtä hyvin niin naisille kuin miehillekin, vaikka nykyäänhän saisi puhua vain henkilöistä”, hän naurahtaa.

Hotelli Punkaharju on tunnettu monista siellä järjestettävistä sienikursseistaan ja muista sienestykseen liittyvistä tapahtumistaan. Saimi kertoo pitkään miettineensä, miten myös kalastuksen voisi tuoda mukaan hotellin tarjontaan. Meneillään olevan hankkeen myötä syntyi idea syyskuun 2.-4. päivä järjestettävästä Mimmit Kalastaa! -viikonlopusta.

”Olen innoissani siitä, että naiset tulevat tänne ja saavat käteensä ongen ja virvelin. Itse olen kiinnostunut erityisesti luvassa olevista huipputason kalankäsittelyesityksistä, joita haluan ehdottomasti seurata”, Saimi hehkuttaa.

EDIT: tunnelmia Hotelli Punkaharjun Mimmit Kalastaa -viikonlopusta voit katsoa täältä: https://www.instagram.com/reel/Ck7raeXjyX0/?utm_source=ig_web_copy_link ja seuraavan tapahtuman löydät täältä: https://mimmitkalastaa.fi/tapahtumat/punkaharju-mimmit-pilkkii/

Lapsuuden suurhauesta keitettiin soppa

Saimi muistaa lapsuudesta tapauksen, kun hän oli isän kanssa kahdestaan mökillä, ja he menivät kahdestaan kokemaan katiskaa. Jo kaukaa he näkivät, kuinka katiska pomppi. ”Siellä oli niin iso hauki, etten muista myöhemminkään sellaista nähneeni. Ihmettelimme, miten se oli sinne edes mahtunut.” ”Hauesta tehtiin soppa, jota syötiin useita päiviä, vaikkei siinä tainnut kalan ja liemen lisäksi olla mitään muuta – ei edes perunoita. Joka tapauksessa tämä hauki on ollut minulle erityinen muisto lapsuudesta.”

Norppaturvallisuus on Saimaalla tärkeää

Saimaalla kalastamisessa norppaturvallisuus on tärkeää, joten Saimi käyttää Juha Taskisen norppaturvallisia katiskoja ruokakalan pyyntiin. Taskinen kalastaa norppaturvallisesti rysillään myös kalat hotellille, jonka ruokalistaan mahtuu paljon kalaa, kuten siikaa, ahventa ja muikkua.
”Ahven paistettuna, mutta myös keittona, sekä isossa padassa rannalla keitetty muikkukeitto ovat herkkuani. Jälkimmäistä pitää saada ainakin kaksi kertaa kesässä. Savulahna taas on parasta savukalaa. Myös toisesta vähälle arvostukselle jääneestä kalasta, hauesta, saa vaikkapa herkullista graavikalaa. Hauki on hyvä ruokakala, mutta sitä pitää osata valmistaa. Onneksi sen arvostus on alkanut viime vuosina nousta”, Saimi kertoo omista kalaruokasuosikeistaan.

Saimin kuulumisia voi seurata Instagramissa @saimihoyer.

Saimin terveiset ja haaste lukijoille!

”Menkää vaihteeksi kalastamaan niin, että se antaa jotain uutta. Menkää vaikkapa tuulastamaan, jos tutut kalastustavat eivät jostain syystä tällä kertaa kiinnostakaan.” ”Tuulastus on todella jännittävää syksyisessä yössä peilityynellä järvellä. Se on myös osoitus siitä, kuinka monipuolinen harrastus kalastus on. Kalastaa voi monin eri tavoin, moniin eri aikoihin ja monenlaisilla vesillä.”

”Lisäksi haastan jokaisen ukin ja mummin opettamaan kalan perkaamisen lapsenlapsilleen, varsinkin tytöille. Kun nyt mies kalastaa, perkaa kalat ja nainen laittaa ruoan, niin käännetäänkin asia toisin päin: Tästä lähtien tytöt ja naiset kalastavat sekä käsittelevät kalat ja mies laittaa ruoan!”

Teksti: Ismo Malin
Kuvat: Saimi Hoyerin arkisto