Vavan Varressa 1/22: Tintti Drake

Mimmit Kalastaa! -hankkeen vetäjä Tintti Drake: Tehdään Suomesta naiskalastajien kuningatarkunta!

Viitasaarelainen Tintti Drake aloitti työt Suomen Vapaa-ajankalastajien (SVK) viestintäkoordinaattorina viime lokakuussa. Hän vastaa järjestön Mimmit Kalastaa! -hankkeesta, jolla pyritään innostamaan lisää naisia kalastusharrastuksen pariin. Lisäksi hän osallistuu SVK:n nuoriso- ja perhetoiminnan, aikuistoiminnan sekä vastuullisen kalastustoiminnan viestintään ja markkinointiin.


Itsekin kalastusta pikkutytöstä asti harrastanut Tintti kertoo, ettei hän ollut varsinaisesti edes hakemassa töitä. SVK:n ilmoitus avoimesta viestintäkoordinaattorin paikasta sai hänet kuitenkin toisiin ajatuksiin.
”Tunsin ilmoituksen luettuni heti, että paikka on kuin minua varten tehty. Vaatimukset täsmäsivät kaikilta osin parhaaseen osaamiseeni, ja kun aiheena oli kalastus, meinasivat jalat lähteä alta. En yksinkertaisesti voinut olla hakematta tähän työhön”, kertoo Tintti, jolla on AMK/BBA-tradenomin koulutus. Hänen työuraansa puolestaan kuuluu muun muassa vuosien kokemus erityisesti digitaalisten markkinointipalveluiden tuottajana. Esimerkiksi viime talvena hän auttoi yli kymmentä yritystä digipalveluiden kehittämisessä.

Väliin ruoatkin palavat pohjaan

Nyt jonkin aikaa viestintäkoordinaattorina työskenneltyään Tintti kiittää tehtäviään äärimmäisen mielenkiintoisiksi. Siitä kertoo myös se, että hän ”joutuu” pitämään koko ajan tietokoneen auki, kun uusia ajatuksia tulee jatkuvasti. ”Olen jopa polttanut ruoat pari kertaa pohjaan, kun on pitänyt kesken ruoanlaitonkin juosta koneelle kirjaamaan ideoita ylös. Tunnen myös vähän väliä huonoa omaatuntoa siitä, kun voin työaikana vaikkapa lukea kalastusaiheisia artikkeleita, ja aihe tuntuu enemmän harrastukselta kuin työltä”, hän naurahtaa.
Tintin mielestä Mimmit Kalastaa -hankkeessa on hyvä työskennellä, koska se on erittäin hyvin suunniteltu ja pohjustettu. ”Nyt on upeaa tälle pohjalle rakentaa sisältöä. Hienoa on myös, että pääsen tällä kertaa toimimaan yhdessä hyvän tiimin kanssa, sillä hanketyö on usein sangen yksinäistä”, Tintti kiittelee. 

Kynnys kalastamisen aloittamiseen osin korkealla

Mimmit Kalastaa -hanke on saanut alkunsa siitä, että useissa SVK:n, vapaa-ajankalastajapiirien ja kalastusseurojen tapahtumissa tajuttiin, kuinka suuri tarve on tuottaa täsmällisesti naisille suunnattua kalastusaiheista sisältöä. ”Tällä hetkellä Suomessa miehistä kalastaa 40 ja naisista 20 prosenttia, joten tässähän on selvästi petrattavaa meillä naisilla”, Tintti sanoo.

Tilanteen tasapainottamiseen hänen mukaansa on monia hyviä edellytyksiä: Esimerkiksi se, että naisten kiinnostus kalastusta kohtaan, samoin kuin innostus sen aloittamiseen ovat kasvussa.
”Lisäksi on iso joukko niitä eri-ikäisiä naisia, joille laji on täysin vieras, vaikka he harrastavat esimerkiksi vaellusta ja retkeilyä, joihin kalastuksen voisi luontevasti yhdistää. Myös heidät pyritään tavoittamaan hankkeen kautta”, Tintti selvittää.

Aloituskynnystä madalletaan eri tavoin

Tintin mukaan isoja haasteita ovat, että kynnys kalastaa on naisille vielä osin melko korkealla, ja ettei kalastusharrastuksesta kiinnostuneille aloitteleville naisille löydy tarpeeksi tarttumapintaa.

”Hankkeen yhteistyökumppaneiden kanssa onkin tarkoitus rohkaista useissa eri kanavissa naisia kalastusharrastuksen pariin ja näyttää esimerkein ja erilaisin sisällöin, kuinka hieno harrastus on kyseessä. On myös tarkoitus tuoda esiin kalastus kokonaisvaltaisena harrastuksena, johon liittyy myös ulkoilua, hyvinvointia, ruonvalmistusta ja perheenä harrastamista”, hän luettelee.
Vaikka ennakkoluuloja kalastuksesta vain miehille sopivana harrastuksena ei enää juurikaan ole, niin sen imago on Tintin mukaan edelleen sangen miehinen.

”Harrastushan on itsessään sisällöltään täysin tasa-arvoinen, mutta näyttäytyy toki edelleen enemmän miehisenä. Myös tähän pyrimme hankkeella vaikuttamaan tasapainottamalla kalastusharrastuskuvaston sukupuolijakoa eri somekanavissa ja tietysti hankkeen omilla sivuilla”, Tintti kertoo.

Pikkulikat ja -pojat valinneet hyvän harrastuksen

Tintti kertoo itse kohdanneensa ennakkoluuloja sukupuolensa takia lähinnä nuorempana. Silloin hän aika usein törmäsi esimerkiksi kommentteihin, joissa hänen kalastamisensa kuitattiin ”pikkulikan puuhasteluksi”.
”Minua moiset puheet eivät juurikaan haitanneet, vaan lisäsivät näyttämisenhalua vain entisestään. Saattoipa joskus käydä niinkin, että pikkutytön kalansaalis toimi hyvänä vastineena näille höpinöille. Itse sen sijaan kannustan kalastavia ”pikkulikkoja” ja ”pikkukundeja”, koska he ovat valinneet itselleen hienon harrastuksen.”

Ei saatu laiturilta pois edes kaatosateella

Tintin oma kalastajan ura alkoi isän opissa mato-ongen kera, eikä häntä ole sen jälkeen saatu pois kalavesiltä aina edes väkisin. Onki olikin hänellä pikku tyttönä kädessä kesäisin joka päivä.

”Isä aina muistelee hetkeä, kun naapuri oli tullut koputtamaan ovelle ja kysynyt, että eikö teidän pitäisi hakea tuo lapsi pois laiturilta, kun istuu kolmatta tuntia kaatosateessa ongella. Isä oli siihen todennut, että sopii herran yrittää”, Tintti kertoo.
Vähitellen harrastus laajeni pilkkimiseen ja heittokalastukseen virvelillä.

”Isä oli aktiivinen lohen ja taimenen kalastaja ja näiden kalojen perässä kierrettiin pitkin Suomea ja Norjaa, ja kun ei kierretty koskilla, uisteltiin lähivesillä, kuten Keiteleellä”, hän mainitsee. Kesäisin veri vetää hänet nykyisin Norjaan kalastamaan merellä, koska ei ole mitään parempaa kuin tuore sei pannulla voin kaverina. Pääosin Tintti kalastaa kuitenkin Viitasaaren lähikoskilla, jotka ovat hänen mielestään kerrassaan upeita. Jo nuoruudesta tutut Keiteleen vedet puolestaan tarjoavat melko varmoja ottipaikkoja niin ahvenelle, kuhalle kuin hauellekin.

Roskat pois rannoilta!

Tintti iloitsee siitä, että myös hänen 11-vuotias tyttärensä harrastaa kalastusta. Ei tosin sentään niin innokkaasti kuin äitinsä, vaan pikemmin vaihtelevasti. Suunnattomasti häntä taas harmittavat roskat, jotka ihmiset jättävät rannoille.
”Nostan asiasta somessa meteliä ja ihmettelen, miksi niiden roskikseen vieminen tuntuu olevan joillekin lähes mahdotonta”, kuntosalilla käyntiä, lenkkeilyä ja moottorikelkkailua sekä inspiraation iskiessä myös akryylimaalausta ja pronssivalua harrastava Tintti sanoo.

Haaste

Tintin haaste lukijoille: Tehdään Suomesta naiskalastajien kuningatarkunta

”Haastan kaikki lukijat viemään tämän vuoden aikana vähintään yhden mimmin kalaan ja laittamaan siitä todisteeksi #mimmitkalastaa -hästägillä kuvan sosiaaliseen mediaan. Näitä kuvia nostetaan jatkossa myös Mimmit kalastaa! -medioiden kautta seuraajien näkyville SVK:n kanavissa. Tehdään Suomesta naiskalastajien kuningatarkunta! ”

Tintti kertoo huomanneensa, että esimerkiksi onkimisesta löytyy paljon tietoa netistä. Sitä saattaa hänen mukaansa olla jopa liian paljon ja se voi olla myös turhan monipuolista aloittelijan tarpeisiin. ”Lantsarit jalassa ja mökkilaiturilta onkimaan -periaatteella toteutetut julkaisut voisivatkin toisinaan tehokkaammin innostaa vasta-alkajaa kalastusharrastuksen pariin”, Tintti arvelee.

Teksti: Ismo Malin

Kuvat: Tintti Draken arkisto