Kalasta on kiva kokkailla, ja meillä kaikilla on varmasti se yksi suosikkiresepti. Mutta vaihtelu virkistää ja kala on monipuolinen ruoka-aine, josta voi kokkailla vaikka mitä! Siispä päätimme kerätä teidän lemppari kalaruokareseptinne yhteen, jotta voisimme kaikki kokeilla myös jotain uutta omien suosikkiemme ohella! Tässä tähän mennessä tulleita reseptejä SUURI KIITOS KAIKILLE RESEPTINSÄ JÄTTÄNEILLE! Mikäli et ole vielä jättänyt omaa reseptiäsi muiden iloksi, jätä se TÄSTÄ!
MADEKEITTO
– made
– sipulia
– tuoretta porkkanaa
– tuoretta perunaa
– pakasteherneitä
– pakastekukkakaalia
– kuohukermaa
– mausteita: mustapippuria, suolaa, yrttistä kalamaustetta
– siruunamehua
Keitetään nyljetty ja perattu made suolavedessä kypsäksi.
Toisessa kattilassa kuullotetaan voissa sipulia ja porkkananpaloja. Kattilaan lisätään siivilöityä mateen keitinvettä. Joukkoon laitetaan paloitellut perunat ja keitellään niin kauan kunnes perunat ja porkkanat ovat lähes kypsiä. Tässä välissä on aikaa irroitella liha ruodoista. Keiton joukkoon laitetaan pakasteesta herneitä ja kukkakaalia. Lisätään ruodottomat kalapalat, kuohukerma, sitruunaa ja mausteet.
M.P.*
MUIKKUKRUUNUT MAA-ARTISOKKASOSEELLA
Paistetut muikut
500 g perattuja ja puhdistettuja muikkuja
hienoja kokojyväruisjauhoja
loraus oliiviöljyä paistamiseen
suolaa ja valkopippuria oman makusi mukaan
vettä tai keitinlientä kastikkeeseen
Maa-artisokka-sose
200 g perunoita
300 g maa-artisokkaa
½ tl jauhettua muskottipähkinää
2 dl keitinlientä (tai maitoa)
2-3 rkl oliiviöljyä (tai voita)
suolaa ja valkopippuria oman makusi mukaan
viimeistelyyn säilykepunajuurta, tuoretta tilliä, tirskahdus tuoretta sitruunamehua
Huuhtele tuore tilli ja anna sen kuivahtaa talouspaperilla. Puhko muikut ja vedä pää pois suolet mukana. Huuhtele peratut muikut kylmässä vedessä ja anna niiden valua kunnolla lävikössä. Kuori perunat ja pane ne kattilaan kylmän veden kanssa. Kuori myös maa-artisokat niin nopeasti kuin suinkin jotteivät ne tummu, ja lisää kattilaan perunoiden sekaan. Pane kattila liedellä ja kiehauta ylös ja anna niiden kiehua kypsiksi noin kaksikymmentä minuuttia, puolisen tuntia. Mausta kuivahtaneet peratut muikut valkopippurilla ja ripauksella suolaa. Kieritä muikut hienoissa kokojyväruisjauhoissa ja paista ne rapeiksi lorauksessa oliiviöljyä. Ota paistetut muikut sivuun ja pidä ne lämpiminä. Lisää pannulle ruisjauhojen sekaan tilkka vettä jotta saat ”läskisoosin”. Perunat ovat kypsiä kun niihin pistetty tikku jää niihin kiinni, ja peruna on tullut pehmeäksi. Kaada keitinvesi pois mutta ota osa talteen soseeseen jos sitä käytät. Lisää kattilaan keitinliemi ja soseuta vihannekset sauvasekoittimilla Mausta lorauksella oliiviöljyä, pienellä ripauksella suolaa sekä valkopippurilla että muskottipähkinällä. Sekoita mausteet kunnolla soseeseen. Annostele maa-artisokkasosetta lämpimille lautasille. Kuutioi punajuuret tasakokoisiksi kuutioiksi. Asettele muikut sinne muusiin pystyyn jotta muodostuu kruunu, lorauttele ”läskisoosi”-kastiketta sinne tänne ja annoksen ympärille. Ripottele sinne tänne hienoja tillinoksia, punajuurtta ja viimeistele annokset tirskahduksella tuoretta sitruunamehua. Tarjoile ruoka raikkaan vihersalaatin ja mummon pikaetikkakurkkujen kera.
Herkkusuun Lautasella (@herkkusuunlautasella)
KERMAINEN AHVENKEITTO
~400g Ahven- tai muita kalafileitä
~6 Perunaa
2 Porkkanaa
1/2 Lanttua
Sipuli
4 Valkosipulinkynttä
Vettä
Mustapippuria
2 Kalaliemikuutiota
Chiliä
Tilliä, persiljaa
Voita
2dl Kuohukermaa
Laita puoli kattilallista vettä kiehumaan ja lisää pilkotut porkkanat, lanttu ja sipuli. Lisää kalaliemikuutiot. Pilko perunat ja lisää ne sekä pippurit keittoon.
Ruskista ahvenfileet pannulla ja lisää pilkotut valkosipulit mukaan. Kun keitto on saanut kiehua 20 min, lisää kalat pannulta ja kuohukerma keittoon. Lisää halutessasi chiliä sekä hienonnettu tilli ja persilja keittoon ja anna hautua vielä hetki.
Tämä resepti toimii myös kaikille muille kaloille, kuten esimerkiksi kuhalle, särjelle ja mateelle.
Ilona Leskinen (@skullqueeni)
KALAPATA
n.800g ahvenfileitä (tai kuhaa/siikaa)
1tl hienoa merisuolaa
12 pientä perunaa
4 sipulia varsineen
3 sellerin vartta
3 porkkanaa
4 valkosipulin kynttä (tai 3tl valmista v.sip murskaa)
1 rasia kirsikkatomaatteja
3dl kuivaa valkoviiniä
kalalientä
2 laakerinlehteä
Timjaminoksia
suolaa
125g voita
Ruohosipulia viimeistelyyn
1. Mausta fileet suolalla
2. Laita kaikki kasvikset pilkottuna laakeaan vuokaan tai pataan. Jätä tomaatit kokonaisiksi. Kaada päälle viini ja sen verran kalalientä, että kasvikset juuri peittyy. Lisää laakerinlehdet ja timjaminoksat. Hauduta 200’C uunissa n. 20-30 min peitettynä. Kunnes peruna/porkkanat ovat jo lähes kypsää.
3.Lisää kalafileet ruuan pinnalle, lisää fileen päälle voi nokareet. Jatka kypsentämistä uunissa noin 10- 15 min. Viimeistele ruoka halutessasi ennen tarjoilua ruohosipulilla.
Tarjoile tuoreen patongin kanssa, jota on ihana kastaa liemeen.
Piia Viitanen (@paiviitanen)
HAUKEA PEKONIIN KÄÄRITTYNÄ UUNISSA
-ruodotonta haukifilettä (tai kuhaa)
-smetanaa
-pekonia
-kermaa
-auramurua
-tilliä
-kalaneuvoksen kalamauste
Mausta mielellään edellisenä päivänä tai muutama tunti ennen kalaneuvoksen kalamausteella fileet ja nosta fileet maustumaan jääkaappiin.
Levitä pekonitsiivut leikkuulaudan päälle ja niiden päälle fileet.
Levitä smetanaa fileiden päälle ja tilliä myös.
Kääri rullalla ja nosta uunivuokaan.
Kaada kermaa päälle.
Ripottele fileiden päälle aurajuustoa.
200 asteisessa uunissa ja noin puoli tuntia, riippuen uunin tehosta.
Sini Mökkälä (@bluufaier)
AHVENPOTTI
– Ahven fileitä
– Sipulia
– Pekonia
– Suolaa pippurirouhetta tilliä voita
– Valkoviiniä tai vettä desi
Ladotaan saviastiaan ensin ahvenfileitä, päälle sipulirenkaita+ mausteet ja lopuksi pekonia. Tätä toistetaan pari kolme kerrosta ja päällimmäisen kerroksen päälle vielä voinokareita ja loraus viiniä/vettä. Ensin uunissa 200c 30min ilman kantta. Sitten 120c 6-8h kansi päällä. Kun koko ”möntti” alkaa irtoamaan padan reunoista alkaa olla kypsää. Muussin kanssa sitten nautitaan.
Ja lopun viinin, jos on jäänyt 😉
Mari Virtanen
KEVÄINEN KIRJOLOHIPASTA
– Pastaa
– Kirjolohta
– Kesäkurpitsaa
– Kirsikkatomaatteja
– Sipulia
– Valkosipulia
– Basilikaa
– Pippuria
– Suolaa
– Öljyä
Keitä pasta. Kuullota sipuli, valkosipuli ja kesäkurpitsa pannussa. Paista lohi. Yhdistä pasta, lohi ja kasvisseos, ja lisää lopuksi kirsikkatomaatit ja basilikaa ja mausteita oman maun mukaan.
Minna Koskinen
FISH & CHIPS
Haukea tikkuina lankkuperunoiden ja inkivääri-sitruuna majoneesin kera.
Hauki fileoidaan ruodottomaksi ja leikataan puikuloiksi paloiksi. Pyöräytetään munamaidossa ja jauhoissa, paistetaan pannulla öljyssä ja voissa.
Perunat veneinä uuniin, veneet maustettaan suolalla, pippurilla ja oliiviöljyllä.
Majoneesiin pieni pala tuoretta inkivääriä ja sitruunan kuorta sekä mehua.
Sari Rajala
AHVENLEIPÄ
– Ahvenia fileinä ruokailijoiden määrän ja kalaonnen mukaan
– ruis- tai paahtoleipää
– voita
-sitruunamehua
– tuoretta tilliä
– suolaa ja sitruunapippuria
Paista ahvenet pannulla ja hienonna kypsä kala paistinlastalla. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Paahda tai grillaa sekä voitele leivät. Levitä ahvensilppu leivälle ja reilusti tuoretta tilliä päälle.
Maria
MADE FISH’N’CHIPS
– 400 g Ruodotonta madefilettä
– 100 g vehnäjauhoja
– 1 tl leivinjauhetta
– 150 g vichyä, olutta tjsp kuplivaa
– 1 tl suolaa
– Ranskalaisia, lohkoja tjsp oman maun mukaan
– Dippiä
– Öljyä uppopaistoon sen verran, että palat mahtuvat kellumaan
Ota made huoneenlämpöön puolituntia ennen kokkaamista. Leikkaa n. 0,5 cm paksuisiksi paloiksi hieman vinottain, rapean pinta-alan maksimoimiseksi. Lämmitä öljy tai friteerauskeitin, sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää neste. Koostumus on sopiva, kun taikina ei ole ihan litkua, mutta ei täysin puuroakaan. Tässä vaiheessa on hyvä laittaa myös ranskalaiset uuniin kypsymään.
Kun öljy on lämmennyt, dippaa kalat taikinassa ja friteeraa, kunnes pinta on kultaisen ruskea. Valmiit palat voi nostella talouspaperille, jolloin ylimääräinen öljy valuu pois. Kuumien palojen päälle kannattaa ripotella hieman lisää suolaa. Tarjoile suosikkidippisi ja perunoiden kanssa. Friteerattu made on niin maukasta, että perinteinen kalakeitto jää helposti kakkokseksi.
Niko Nuutinen
UUNILAHNA
Lahna on edullinen ja terveellinen kala sekä liian aliarvostettu
Huuhdo kala kylmällä vedellä , täytä merisuolalla, voilla ja tillillä ja tee viiltoja kalan päälle ja laita viiltoihin sitruunan viipale jokaiseen .
Paista 200 asteessa 20 min
Laske lämpö 150 asteeseen ja paista vielä 20min
Maukas kala on valmis
Johanna Mäntysalo
AHVENET PANNULLA
Kalasta ahvenia , mielellään yli 300 g.
Fileoi ne ruodottomiksi ja nahattomiksi.
suolaa ja pyörittele ruisjauhoissa, gluteenittomat ko jauhoissa.
kuumenna paistinpannu. Lisää voita ja rypsiöljyä pannulle. Anna kuumeta.
Laita ahvenfileet pannulle ja paista molemmilta puolista kullaruskeiksi ja nauti perunamuussin ja salaatin kera.
Tiina Kukkonen *
KUHAA KASTIKKEESSA
voita pannulle, kuhafileet pannulle, paistetaan molemmin puolin muttei ruskisteta, suolaa ja sitruunapippuria fileille,
kaada päälle haluamaasi kermatuotetta, tillisilppua, puolikas murennettu kalaliemikuutio ja sitruunamehua.
Hölskytä pannua niin että mausteet sekoittuvat.
Nauti keitettyjen perunoitten tai muussin kanssa.
Marianne *
SAVUSTETUT HAUKIKIERTEET
Ruodottomista haukifileistä leikataan kolmen-neljän senttimetrin levyisiä soiroja.
Soirojen pituus on haukifileen mitta.
Filesoirot kääritään rullalle yhdessä pekonisiivun kanssa, varrastetaan koko komeus pitkään coktail-tikkuun ja savustetaan.
Dippikastikkeena toimii moni dippi mutta maistuu dippaamattakin.
Kimmo Hyvärinen
THAIMAALAISET KALAKAKUT
– 500 g vaalealihaista kalaa kuutioina
– 3 rkl punaista currytahnaa
– nippu korianterin lehtiä
– 1/3 dl kalakastiketta
– 1 lime (puolet mehuksi taikinaan, puolet siivuiksi mausteeksi valmiille kakuille)
– 1 kananmuna
– 1/2 dl riisijauhoa tai maissijauhoa
– öljyä paistamiseen
Lisää kaikki muut ainekset paitsi jauhot tehosekoittimeen ja anna pyöriä kunnes kala on hienoa ja taikina muistuttaa tahnaa. Siirrä taikina kulhoon ja lisää jauhot ja sekoita kunnes ne ovat sekoittuneet tahnaan. Lämmitä runsaasti öljyä pannulla keskilämmöllä ja muotoile tahnasta öljytyin käsin mieleisen kokoisia, noin 0,5-1 cm paksuja lettuja. Kun öljy on kuumentunut, paista molemmin puolin n. 2 min, kunnes paistopinta on kullanruskea. Tarjoile chilikastikkeen, korianterin ja limekuutioiden kera.
Tintti Drake
KALAMUREKEPIHVIT
Kalamurekepihveihin uppoavat esim. ruotoisemmat särkikalat sekä pienet ahvenet nyljettyinä. Ruodot eivät valmiissa pihveissä haittaa! Lisänä on tosin hyvä olla mukana myös rasvaisempaa kalaa, kuten lohta.
Olen jauhanut ruotoiset fileet/nylkyahvenet kahteen kertaan lihamyllyssä, ja sitten sekoittanut massan sekaan kananmunaa, ranskankermaa/kermaviiliä, runsaasti tuoretta tilliä, korppujauhoa sekä Kalaneuvoksen kalamaustetta. Pannulla etukäteen hauduteltu, karamellisoitunut sipulihakkelus tuo hyvän maun taikinaan.
Taikinasta pyöritetään palloja, jotka taputellaan hiukan litteämmäksi. Pihvit voi vielä leivittää korppujauholla ja paistaa pannulla kullanruskeiksi. Paistomittari on mainio apu paistaessa, jotta kala on varmasti kypsää, mutta ei mene ”kengänpohjaksi” vaan jää mehukkaaksi.
Pihveissä on melkoinen homma, joten kannattaa tehdä isompi satsi kerralla. (reseptin inspiraationa on toiminut kalakotlettiohje vapaa-ajan kalastaja lehdestä, mutta olen muokannut reseptiä omaan makuuni sopivammaksi)
Sanni Koskinen
KALAN KAVERI TWISTILLÄ
Kala on parasta itse pyydettynä, ja pannulla voissa paistettuna!
Kalan paras kaveri lautasella on perunamuussi, jota suosittelen kokeilemaan pienellä twistillä.
Valmiin perunamuusin sekaan sekoitetaan 1-2 sitruunan kuoriraaste, sekä n. 2dl pieneksi raastettua parmesaanijuustoa (myös Västerbotten sopii).
Sitruksinen muusi sopii erinomaisesti kalan kanssa.
Anttoni Rokka
KOLIMAN HAUKIPIHVIT
– 4 haukifilettä nahkoineen
– 3pkt pekonia
– 2dl karkeita riisijauhoja
– 5 munaa
– 7dl kermaa
– 400gr kermaviiliä
– Valkopippuria rouhittuna
– Kuivattua tilliä
– Sitruunapippuria tms kalamaustetta
– Suolaa mikäli fileet eivät ole suolattuja
Haukifileet ja pekoni vuorotellen lihamyllystä läpi. Sekoita muut aineet joukkoon. Paista valurautaisella lettupannulla. Lopuksi vielä vartti uunissa.
Elina Huhti
MAAILMAN PARAS HAUKIPATA
Tässä resepti maailman parhaaseen haukipataan:
– n. 1-1.5 kiloa haukifilettä
– purkki sweet&sour-kastiketta
– aurajuustokolmio
– töräys ketsuppia
– loraus kermaa
– valkosipulia
Voitele pyöreä ja korkea uunivuoka tai vaikka kattila. Laita pohjalle S&S-kastiketta, kastikkeen päälle hauesta leikattuja viipaleita(leikkaa kuten graavikala), kalojen päälle aurajuustoa muruina, sitten taas kastiketta, haukea, auraa jne niin kauan kuin tavaraa riittää ja lopuksi päälle vikat aurajuuston murut ja reilusti pieneksi hakattua valkosipulia. Päälle reilu töräys ketsuppia ja kunnon loraus kermaa(Kippari-ruokakerma toimii tässä parhaiten) ja ehkä jos linjat sallii niin muutama nokare voita. Sitten komeus tunniksi uuniin 180 asteeseen ja sillä välin laita kalakamat valmiiksi. Sitten tunnin jälkeen uunin lämpö 130-140 astetta, kansi/folio päälle ja painu kalaan ainakin kolmeksi tunniksi eikä haittaa vaikka reissu venyy viiteenkin tuntiin. Sitten kun tulet takaisin niin ota ruoka pois uunista, sekoita varovasti hiukan nostellen ja anna levätä kannen alla sen aikaa että saat riisin keitettyä tälle kaveriksi.. Jos et osaa onkia ja pilkkoa haukia, niin kokeile ihmeessä sama peratuista ,muikuista(ruoto pehmenee kyllä uunissa) tai vaikka pienistä nyljetyistä ahvenista, tai jos tykkäät eniten vaikka silakoista niin tee niistä, lupaan että tää toimii ihan jokaisesta kalasta, mutta etenkin hauki on tähän tosi mainio.
Anssi Lehtinen
PERINTEINEN RANTAKALA
Perinteinen yksinkertainen rantakala joka valmistuu parhaiten valurautapadassa ja nuotiolla mutta tavallinen kattilakin sähköhellalla käy:
– Vettä 1-2 L
– Sipulia 2-3 kpl
– Maustepippuria 16 kpl
– Suolaa
– Voita maun mukaan reilusti
– Muikkuja tai muita kaloja puhdistettuna
– Tilliä
– (Ruisleivän palasia)
Lisää veteen sipulit, pippurit ja suola sekä keitä sipulit pehmeiksi
Lisää kalat ja keitä pehmeiksi (kalan liha alkaa irrota ruodoista)
Lisää voita riittävästi (älä enää keitä keittoa)
Lisää tilliä oman maun mukaan
Sit eikun ’ääntä kohden’ niin kuin savolaiset sanoo ja on kerrankin hiljaa…
Ruisleivän palasia voi jokainen lisätä omaan keittolautaseensa tarpeen mukaan
Pekka Turunen