Naisten perhokalastuksen maajoukkue: Miksi kalastaa?

Naisten perhokalastuksen maajoukkue täällä hei! Näin tammikuussa meidän ajatuksemme ovat jo ensi kesässä. Kaikkien aikojen ensimmäiset naisten perhokalastuksen MM-kilpailut järjestetään juhannuksen jälkeen Norjassa. Viisihenkinen joukkueemme on lähdössä edustamaan Suomea ja kilpailemaan maailmanmestaruudesta. 

Olemme viisi kalastavaa mimmiä. Asumme eri puolilla Suomea ja elämämme ovat hyvin erityylisiä. Meitä yhdistää kuitenkin harrastus, tai rohkenen ehkä sanoa jopa intohimo, nimittäin kalastus!  Harrastamme kaikki kalastusta monipuolisesti, välineet ja kohdekalat vaihtuvat vuodenajasta riippuen. Tällä hetkellä meidät löytää pilkkijäiltä – Helsingistä Inariin. Meidän kaikkien päälaji on kuitenkin perhokalastus.

Miksi kalastaa?

Miksi kalastaminen on mitä mahtavinta ajanvietettä?

Jos olet eksynyt lukemaan tätä, olet varmasti jonkin verran kiinnostunut kalastuksesta. Perimmäisiä syitä kalastusharrastukseen löytyy varmasti yhtä monta kuin kalastajaakin. Meille kalastaminen kiteytyy seuraaviin teemoihin – luonnossa liikkumiseen, rentoutumiseen, onnistumisentunteisiin, samanhenkiseen seuraan ja tietysti ruokaan.

Kalastus on mahtava syy lähteä ulos luontoon. Joskus saalista nousee enemmän ja joskus vähemmän. Ainoa taattu lopputulos kalapäivässä on raittiin ilman saaminen. Luonnossa liikkuminen rentouttaa ja tuo sopivaa vastapainoa kiireiselle arjelle. Kun keskittyy kalastamiseen, kaikki murheet ja huolet häviävät. Suomen luonnon puhtaus ja hiljaisuus asettavat hienot puitteet harrastukselle. Varsinkin suuren kaupungin kerrostaloasukkaana on hienoa päästä luontoon näkemään vuodenaikojen kierto.

Jos sopivaa saalista nousee, on tarjolla myös erinomaista ruoan raaka-ainetta. Kun syö itse pyydettyä kalaa, tietää varmasti, että se on kestävästi pyydystettyä ja tuoretta. Tiesitkö, että suomalainen syö yhteensä alle kymmenen järvikala-ateriaa vuodessa? Suomalaisista järvikaloista esimerkiksi ahven ja kuha maistuvat herkullisilta ja niitä löytyy lähes koko Suomesta. Tässäpä ainakin pari syytä, miksi kannattaa suunnata heti pilkille!

Kalastusharrastuksen parissa tapaa myös mukavia, samanhenkisiä ihmisiä. Kalastaminen on sikäli monipuolinen harrastus, että sitä voi tehdä yksin tai porukalla, lähivesistöissä tai toisella puolella maapalloa, pari tuntia töiden jälkeen tai viikkokausia kestävällä lomalla. Todennäköisyys, että kalastusharrastuksen parissa löytää uusia ystäviä, on suuri.

Perhokalastuksen monimuotoisuus

Jos olet vakuuttunut siitä, että kalastaminen on mahtava tapa viettää aikaa, miksi kannattaisi lähteä kalaan juuri perhovavan kanssa?

Perholla voi kalastaa lähes kaikkia kalalajeja. Perholla kalastaminen haastaa samalla, kun se usein vaatii, että kalastajan on päästävä lähelle kohdettaan. Perhokalastus tarjoaa aina uusia haasteita ja perhokalastamalla oppii koko ajan uutta. Laji kehittyy jatkuvasti ja perhokalastajana et ole ikinä “valmis”. 

Perhokalastuksessa on valtavasti eri osa-alueita, joista jokainen löytää varmasti sen oman juttunsa. Heittäminen, perhonsidonta, hyönteisten tutkiminen, kilpakalastus, tietyn kalalajin kalastus – vaihtoehtoja on melkein rajattomasti. Perhokalastus on siis laaja-alainen kokonaisuus. Nykyään moni yhdistää perhokalastusharrastuksen toiseen kiinnostuksen kohteeseen, esimerkiksi vaeltamiseen tai valokuvaamiseen.

Suomessa voi harrastaa perhokalastusta todella erilaisissa vesistössä – merellä, joella ja järvellä. Perhokalastus vie harrastajaa sellaisiin kohteisiin, joihin ei välttämättä muuten tulisi lähdettyä. Kotimaan matkailua parhaimmillaan. Suomessakin voi kalastaa kaloja Jäämeren lohesta Vantaanjoen turpiin.

Jos haikailee merta edemmäs kalaan, kohteita löytyy ympäri maailmaa. Silloin voi haastaa itseään uusilla ja itselle tuntemattomilla lajeilla. Matkoja on moneen lähtöön. Jotkut lähtevät golfmatkoille  ja jotkut kalastusmatkoille.

Kilpaperhokalastus

Jos kalastaminen kerran on rentouttavaa, miksi sitten lähteä nostamaan pulssia kalastuskisoihin?

Kilpailuihin osallistumalla voi tehostaa omaa oppimiskäyräänsä. Jos aina menee samaan paikkaan kalaan, samoilla varusteilla, on helppo juurtua vanhoihin tuttuihin kaavoihin. Kilpaperhokalastuksessa mennään usein omien kotivesien ulkopuolelle keskellä päivää, mikä kehittää vesistöjen ja kalojen “lukutaitoa”. Kisojen edetessä kalastaminen myös vaikeutuu, mikä kehittää ns. kalastuksen strategiaa.

Kilpailut ovat myös mukavia tapahtumia, joissa tapaa muita kilpakalastajia. Joku on voinut harrastaa vuoden verran ja joku toinen puoli vuosisataa. Apua ja vinkkejä saa aina pyytämällä ja joskus pyytämättäkin. Suomessa järjestetään vuosittain naisten SM-kisat. Naiset voivat myös osallistua perhokalastuksen yleisen sarjan karsintakilpailuihin, joita järjestetään ympäri maata noin 30 vuodessa.

Kilpaperhokalastus virtaavassa vedessä on usein, monen yllätykseksi, oikein mainiota hikiurheilua. Jokijaksoilla, jotka kestävät 30 minuutista 3 tuntiin, pitää jaksaa kahlata jokea edestakaisin monta kertaa. Sitä voi verrata juoksulenkkiin. Kisapäivän aikana on tyypillisesti 4-8 tuntia kalastusta. Kisapäiviä on yleensä kotimaan finaalikisoissa 2-3 päivää ja kansainvälisissä arvokisoissa 3-5 päivää. Kuntosalilla vietetty aika pimeinä talvikuukausina palkitsee kesällä.

Jos pärjää kotimaan kilpailussa, on mahdollista päästä maajoukkueeseen, jolloin ovet kansainvälisiin kisoihin avautuvat. Maailmalla osa naiskalastajistakin ovat ammattilaisia ja kilpailuissa näkee uusimmat tekniikat, välineet ja strategiat.

Jos kilpaperhokalastus kuulostaa kiinnostavalta, niin meidän joukkueen jäseniin voi olla yhteydessä. Kerromme mielellämme lisää. Tulemme, tilanteen salliessa,  järjestämään perhokalastuskursseja kevään aikana Helsingissä, Inarissa ja Keski-Suomessa, joihin voi tulla hakemaan oppeja. Otathan seurantaan @womensflyfishingteamfinland Instagram-tilin, jossa julkaistaan lisätietoa lähempänä.

Kireitä siimoja kaikille kalastaville mimmeille!

kirjoittaja Camilla Mäkinen

kuvat:
Maria naisten SM-kisoissa; Josh Walker
Aino x 2 Lapissa; Anna Virolainen-Hynnä
Erica treenamassa ennen kisoja; Josh Walker
Camilla lomamatkalla Uudessa-Seelannissa; Santeri Kinnunen

Olemme naisten perhokalastuksen maajoukkue. Kaikkien aikojen ensimmäiset naisten perhokalastuksen MM-kilpailut pidetään tänä kesänä Norjassa. Viisihenkinen joukkueemme on lähdössä edustamaan Suomea ja kilpailemaan maailmanmestaruudesta. Joukkueeseen kuuluu kalastava kapteeni Maria Tuominen sekä jäsenet Aino Hynnä, Maija Koistinen, Erica Grahn ja Camilla Mäkinen.