Vavan Varressa 4/2023: Henna Lindroos

Henna Lindroos on kalastanut intohimoisesti lapsesta asti:
”Viikkorahat menivät kalastusvälineisiin ja rippilahjaksi toivoin virveliä”

Henna Lindroosin kalastusharrastus alkoi isän kanssa vaahtosammuttimen kokoisena onkivavan varresta. ”Tarina kertoo, kuinka ensimmäisissä onkikisoissani sain niin ison lahnan, että kiljuin kauhusta – mutta voitin kisan. Siitä se pikkuhiljaa lähti”, hän muistelee.

Nykyään Suomen Vapaa-ajankalastajien aikuistoimikunnan puheenjohtajana toimiva Henna Lindroos suhtautui intohimoisesti kalastukseen jo lapsena.
”Iltasatuina ahmin Nyt nappaa -kuvastoja, viikkorahat menivät paikalliseen kalastustarvikeliikkeeseen ja rippilahjaksi toivoin uutta virveliä”, hän kertoo.

Hennalla on tallessa vieläkin muutama erikoisuus, jotka 10-vuotiaan tytön silmään näyttivät ottipeleiltä. ”Tähän päivään mennessä ne eivät ole kuitenkaan yhdellekään kalalle kelvanneet. Parikymppisenä kokeilin myös vaappujen valmistusta, ja jos joku sanoi ”kala”, olin heti kuulolla”, hän selvittää. 

Vavan varresta löytyy rauha

Heittokalastus ja ennen kaikkea jigaus on aina ollut Hennalla tärkein kalastusmuoto. ”Viime vuosina olen innostunut lajikalastuksen myötä tutustumaan ihan kaikkiin kalalajeihin, mutta kyllä ahven on yhä lemppari kalastettava kaikessa oikukkuudessaan ja haastavuudessaan sekä myös palkitsevuudessaan”, hän korostaa. 
Kalastuksessa parasta on Hennan mielestä se, ettei yksikään reissu ole samanlainen ja aina voi oppia uutta. Tänä vuonna hän aikoo panostaa muun muassa perhokalastustreeneihin. Toisaalta kalastus mahdollistaa irtioton kiireestä ja stressistä.

”Olen melkoinen ikiliikkuja, mutta vavan varresta löytyy rauha, joka kerta. Kalastus auttaa pysähtymään, vapauttaa mielen ja palauttaa asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa. Voisin sanoa, että kalassa koen olevani eniten läsnä, eniten ”minä” ja kaikista luonnollisimmassa ympäristössäni.”

Seuran rivijäsenestä sihteeriksi ja SVK:n aikuistoimikunnan puheenjohtajaksi

Henna on kuulunut kalastusseuraan lapsesta asti eli suurimman osan elämästään. ”Seuratoimintaan osallistumiseni on kuitenkin ollut hyvin jaksottaista, mutta viime vuonna Hämeenlinnan Urheilukalastajien tiivis, yhteinen rento tekeminen teki vaikutuksen ja sai minut todella aktivoitumaan. Nyt toimin seuran sihteerinä”, hän kertoo.
Viime vuosi oli Hennalle muutenkin oikea muutosten vuosi.

”Mimmitkalastaa.fi-hankkeen myötä löysin kanavan päästä jakamaan ideoitani ja ajatuksiani, joita vuosikaudet olen kalastusharrastukseeni liittyen mielessäni pyöritellyt, ja tulin valituksi uuteen SVK:n aikuistoimikuntaan. Sen järjestäytyessä intoni ja rakkauteni lajiin näkyi kai niin vahvasti, että toimikunta valitsi minut puheenjohtajakseen”, hän selvittää. 

Aikuistoimikuntaa Henna kuvaa hyvin dynaamiseksi. ”Sen kaikkia jäseniä näyttää yhdistävän halu tehdä arvokas kalastusharrastuksemme kaikille mahdolliseksi. Kokouksemme ovat vauhdikkaita ja ideoita sinkoilee niin, että sihteerillä on kiire niitä kirjata. Hienoa myös on, että asioita viedään aktiivisesti eteenpäin. Esimerkiksi tänä vuonna toteutettava SVK:n Kalastus maistuu -kampanja lähti liikkeelle aikuistoimikunnan ideasta”, hän sanoo.

Lisää matalan kynnyksen kalastustapahtumia

Hennasta erilaisten hankkeiden ja kampanjoiden myötä kiinnostus ja ehkä myös innostus kalastusta kohtaan on kasvanut. Nyt kaivataan kuitenkin lisäponnistuksia, joilla tätä kalastukselle suotuisaa ilmapiiriä hyödynnetään. ”Tarvitaan esimerkiksi matalan kynnyksen kalastustapahtumia ja ihan konkreettista ohjausta. Käyttöön olisi otettava yksinkertainen step-by-step-konsepti, jolla kuka tahansa pääsee helposti kalastamisen alkuun. Myös helposti kaikkien saavutettavat kalapaikat pitäisi saada kootusti vaikkapa kartalle. Tähän apuaan voisivat tarjota kunnat, kaupungit ja tietysti kalastusseurat.” 

Suomessa on huikeat mahdollisuudet kalastaa

Hennan mielestä Suomessa on aivan huikeat mahdollisuudet kalastaa, koska ihan joka vuodenajalle löytyy kalastusmuoto tai kalalaji, jonka parissa voi nauttia luonnosta. ”Lukemattomat järvemme ja yli kuusikymmentä kalalajiamme tarjoavat jokaiselle kalastajalle uusia elämyksiä ja unohtumattomia retkiä, kun vain pitää mielen uteliaana”, hän hehkuttaa.

Yhteisöllisyydessä, avoimuudessa ja vastuullisuudessa kalastajilla on Suomessa Hennan mielestä kuitenkin vielä opittavaa, vaikka näissäkin asioissa suunta on viime vuosina ollut kohti parempaa. ”Kyräilyn, saaliskateuden ja suurkalojen hävittämisen pitää kuulua historiaan. Tämän päivän kalastaja iloitsee myös muiden saaliista ja kalastaa vastuullisesti muita kalastajia ja erityisesti luontoa kunnioittaen”, hän tähdentää. ”Yhdessä voimme saada myös aikaan paljon hyvää kalavesien ja kutupaikkojen kunnostuksessa sekä vieraslajien vähentämisessä. Talkooväkeä löytyy varmasti, kunhan tiedotus pelaa ja apukädet huolitaan mukaan”, hän lisää. 

Hennan haaste: Pidetään yhdessä huolta rannoista, vesistä ja luonnosta!

Henna uskoo, että lähes jokainen kalastaja on saanut saaliikseen jotain vesistöihin kuulumatonta. Siksi hän haastaa kaikkia kalastuksen harrastajia keräämään edes yhden roskan talteen jokaisella kalareissulla. ”Pienin askelin, yhdessä hyvä tulee. Nautitaan kalastuksesta ja puhtaasta luonnostamme, nyt ja tulevaisuudessa!” 

Ihaillut aina Nuuskamuikkusta

Henna tunnetaan sosiaalisessa mediassa myös Neitinuuskamuikkusena. Näin hän itse asiaa perustelee: ”Olen aina ihaillut Muumien Nuuskamuikkusta, hänen seesteistä olemustaan ja tapaa katsoa maailmaa. Rakastan rauhaa, luontoa ja kalastusta. Viihdyn vähän liiankin hyvin omissa oloissani seikkaillen, tulistellen, kuunnellen ja mietiskellen. Välillä saatan kadota itsekseni pois ihmisten ilmoilta, enkä viihdy isoissa kaupungeissa tai ihmisjoukoissa.

Vapaus ja itsenäisyys ovat ehkä tärkeimpiä arvojani. Mitä vanhemmaksi olen varttunut, sitä enemmän olen alkanut samaistua Nuuskamuikkuseen. Omalla neitimäisellä twistilläni tietysti, ja siitähän se nimi sitten vakiintui!”

Hennan kalastuskuulumisia voi seurata Instagramissa: @neitinuuskamuikkunen

Teksti: Ismo Malin
Kuvat: Henna Lindroosin arkisto