Vavan Varressa 6/2023: Sanni Koskinen

Kalastamisesta tuli merkittävä osa raisiolaisen Sanni Koskisen elämää lähes kertarysäyksellä keväällä 2022. Silloin hän osallistui Suomen Vapaa-ajan Kalastajien Mimmit Kalastaa -kampanjan siianongintatapahtumaan, jonka järjesti Salon Urheilukalastajat, ja vaikuttui. Sannia miellytti esimerkiksi se, ettei tapahtuma ollut pelkkää kalastusta ja sen opettelua, vaan myös mukavaa yhdessäoloa. Esimerkiksi päivä aloitettiin ruokailulla ja päätettiin saunomisella.
”Siinä välissä saimme erittäin asiantuntevaa ja ystävällistä ohjausta. Vetäjät ymmärsivät, että touhu oli minulle ennestään vierasta ja osasivat olla sopivasti kannustavia. Tykästyin niin seuran toimintaan, että liityin saman tien siihen ja aion pysyä sen jäsenenä jatkossakin”, kertoo Sanni, joka ei aiemmin ollut kalastanut kuin pikkutyttönä mato-ongella mökkilaiturilta.

Huomasi pitävänsä kovasti pilkkimisestä

Kun alkuun oli päästy, Sanni ei painanut jarrua, vaan etsi ja löysi uusia mielenkiintoisia mahdollisuuksia kartuttaa kalastustaitojaan ja -tietojaan. Hän osallistui esimerkiksi Naantalissa helmikuussa 2023 koko perheen pilkkitapahtumaan, jonka järjestelyistä vastasivat Lounais-Suomen vapaa-ajankalastajapiiri ja paikalliset seurat. ”En osannut odottaakaan, että olisin pitänyt pilkkimisestä niin paljon kuin silloin huomasin pitäväni. Taas oli hieno opastus, kun paikallinen pilkkiguru antoi kalastusvinkkejä ja selvitti oikeat kalastustekniikat sekä -välineet. ”, Sanni kehuu.Pilkkiminen oli jo jonkin verran kiinnostanut häntä aikaisemmin, mutta pelko jäiden mahdollisesta pettämisestä oli pitänyt hänet kuivan maan puolella.

”Nyt luotin järjestäjien arvostelukykyyn ja uskalsin lähteä kokeilemaan”, kertoo Sanni, joka osallistui myöhemmin vielä talvella kansalaisopiston talvikalastuskurssiin, jonka veti Suomen Vapaa-ajankalastajien Lounais-Suomen kalastusohjaaja Mikael Jaakkola.
”Se lisäsi pilkki-innostustani entisestään.”Sanni kertoo nyt hankkineensa puolisonsa kanssa kaikki tarpeelliset pilkkivälineet kairaa myöden.
”Ennestään meillä oli joitain vanhoja pilkkejä, mutta ostimme lisäksi morreja ja tasapainopilkkejä”, Sanni mainitsee. 

Kalastaa myös muutoin kuin tapahtumissa

Seuran tapahtumien ulkopuolella Sanni kertoo saavansa toisinaan kalakaverikseen puolisonsa, jolla on jonkin verran aikaisempaa kalastustaustaa esimerkiksi Lapista lohikalojen parista. Nyt tilanne on kuitenkin Sannin mukaan se, että hänellä itsellään heistä kahdesta on enemmän intoa vaikkapa siianongintaan.
”Olen myös tutustunut yhteen suurin piirtein samanikäiseen kalamimmiin, jonka kanssa olemme menneet seuran tapahtumiin kimppakyydillä. Hänen kanssaan on ollut puhetta, että tehtäisiin ensi talvena yhdessä pilkkireissuja”, Sanni kaavailee.

Salon Urheilukalastajien ansiosta hän päässyt kalastamaan myös veneestä.
”Mukana on aina seuran ihmisiä, jotka tuntevat paikalliset vedet, joten saalistakin on tullut. Ei vielä mitään jättikaloja, mutta ahvenia ja mittakuhia, jotka ovat olleet kooltaan sellaisia sopivia ruokakaloja”, hän selvittää

Seuraavaksi panostaa enemmän mateenpilkintään

Sanni kalastaa toki myös rannalta jo senkin vuoksi, ettei omista venettä. Siihen hänellä on hyvät mahdollisuudet, koska koti sijaitsee suhteellisen lähellä niin Raision, Turun kuin Naantalinkin parhaita kalapaikkoja.

”Suosikkipaikkani on Ruissalo, vaikka se onkin ruuhkainen, mutta se on helposti saavutettava. Pilkkimässä käyn lähinnä Naantalin Muumimaailman lähivesillä. Siellä tuntee olevansa turvassa, kun aina muitakin pilkkijöitä on paikalla. Pilkkimisessä on se hyvä puoli, että siinä pääsee kauemmas rannasta kalastamaan”, hän sanoo.
Siianonginta, jigaaminen ja pilkkiminen ovat Sannille mieluisimmat kalastustavat tällä hetkellä, ja jatkossa hän haluaa satsata enemmän mateenpilkintään.
”Osallistuin jo kerran madepilkkiretkeen, joka oli osa talvikalastuskurssia, mutta jäimme ilman saalista. Olisi kuitenkin tarkoitus päästä tekemään madesoppaa itse pyydetystä kalasta”, hän haaveilee.

Sanni kertoo mielellään laittavansa ruokaa saamistaan kaloista.
”Muun muassa Ukkopekan sillalta litkatuista kaloista valmistui mainiot sinappisilakat.”

Salon Urheilukalastajat panostaa Mimmit kalastaa -tapahtumiin

Sanni jakaa kiitosta Salon Urheilukalastajille ja erityisesti Kaisa Järvelle siitä, että Mimmit Kalastaa -tapahtumiin on toden teolla panostettu. Näissä tapahtumissa on hänen mukaansa yksinkertaisesti parasta se, että ne on kohdennettu nimenomaan naisille.

”Olin aiemmin luullut, että vain nuorille järjestetään kaikenlaisia kivoja kalakerhoja. Hyvää on myös se, ettei kilpailla, vaan vietetään kalastuksen ohella aikaa hyvässä seurassa. Ilman Mimmit Kalastaa -kampanjaa en ehkä olisi aloittanut kalastusta ollenkaan”, Sanni pohtii.

Mimmit kalastaa -tapahtumia jatkossakin

”En oikeastaan keksi huonoja puolia SVK:n mimmit-tapahtumista, mutta sitä toivon, että niitä järjestetään jatkossakin, vaikka hanke joskus virallisesti lopetettaisiin. Haluan sydämestäni myös kiittää Mimmit -hankkeen ihmisiä. Olen saanut heidän ansiostaan havaita, että kalastaminen on monipuolinen ja luonnonläheinen harrastus. Se on myös edullinen, sillä välineet eivät maksa paljoa, jos pysyy kohtuullisuudessa”, Sanni kiittelee.

Teksti: Ismo Malin
Kuvat: Anttoni Rokka