Kelit kylmenee, kalastuskausi kuumenee!

Kalastus mielletään helposti joko kesäiseksi hellepäivän rentoiluksi tai talvella kaakaomukin kanssa pilkkimiseksi. Onhan se toki sitäkin, mutta minulle kalastus on läsnä ympäri vuoden, ihan joka viikko vuodenajasta ja ilmastosta huolimatta. Aina löytyy kalastusmuoto, tai siihen valmistava askare, jonka parissa voi puuhastella, kun hommaan on riittävän hurahtanut!

Kalenteria katsoen kalastuksen kuumin sesonki on kuitenkin ehdottomasti syksy! Kalat ovat kesän jäljiltä tuhdissa kunnossa ja tankkaavat ravintoa ahnaasti tulevaa talvea varten. Isommatkin kalat nousevat rannoille ja matalikoille, helpommin tavoitettaviin paikkoihin. Syksy onkin tunnetusti esimerkiksi suurhaukien kulta-aikaa ja todennäköisimmin enkat paukkuu juurikin vesien hieman viilentyessä.

Kun auringonvalo vähenee ja päivät lyhenevät, myös kalojen aktiivisin aika on helpompi löytää ja kalastuksesta tulee tehokkaampaa. Vesillä ei ehdi tulla vilu kylmälläkään kelillä, kun tapahtumia riittää ja kuuma juoma höyryää kupissa. Syksyllä, arkeen paluun myötä on myös erityisen tärkeää löytää keinoja ylläpitää voimavaroja ja jaksamista. Kalastus on mitä parhain tapa ylläpitää luontosuhdetta, maadoittua, keskittyä hetkeen ja sitä kautta lievittää stressiä ja arjen kuormitusta.  

Ja hei, kun nyt ihan mietitään… Veden pinnalla leijaileva usva, utuinen aamuaurinko, kastepisarat hämähäkin seitissä. Syksyn värit ja tuoksu, muuttolinnut, upeat auringonlaskut, nuotion lämpö viileän päivän jälkeen, taivaalle syttyvät tähdet.. Syksyssä ON taikaa, ja kalastusharrastuksen myötä se kaikki tulee kaupan päälle. 

Tätä kirjoittaessa alan suorastaan odottamaan että lehdet tippuvat puista ja kelit viilenee. Meillä on aivan huikea ympäristö, kun saamme nauttia neljästä täysin erilaisesta vuodenajasta, ja kalastaa niistä jokaisena!

– Henna, @neitinuuskamuikkunen