Kalaa omasta takaa

Kotimaisen kalan osuus suomalaisten syömästä kalasta on viime vuosina ollut noin kolmanneksen luokkaa. Tämä voi tuntua hämmentävältä tuhansien järvien maassa, jossa on vielä tuhatkunta kilometriä merenrantaakin. Norjan lohi ja ulkomaiset kalapakasteet ja -säilykkeet näyttävät kuitenkin vetävän usein pidemmän korren kalakaupoilla. Kotimainen kala on kuitenkin monessa suhteessa vertaansa vailla.

Miksi kalaa?

Kalan syömisellä ylipäätään on tietysti suotuisia terveysvaikutuksia, mutta kotimaisen kalan suosiminen on myös ekoteko omien vesialueidemme elinvoimaisuuden kannalta ja sillä tuetaan suomalaista työtä. Kalaa pidetään silti hintavana ruokakorin täytteenä, minkä vuoksi se on vaarassa jäädä pelkäksi juhlaruoaksi. Kaupat tarjoavat sentään jo varsin edullisia kotimaisia kalasäilykkeitä ja -pakasteita, jotka ovat paitsi mainiota kotivaraa myös erinomainen arkiruokien raaka-aine.

Varaudutaan taidolla

Varautuminen ja erilaiset omavaraisuuden muodot ovat lisänneet suosiotaan viime vuosien kriisien myötä. Kotitarveviljely, hapanjuurileivonta ja säilöntä eivät olekaan enää vanhanaikaista vaan trendikästä, ja ne koetaan paitsi mieluisina harrastuksina myös hyödyllisinä arjen taitoina. Luonnon virkistyskäyttöön kuuluu meillä olennaisesti muun muassa marjastus ja sienestys, ja Suomen laajat jokaisenoikeudet takaavat sen, että marjoja, sieniä ja luonnonyrttejä riittää kaikille halukkaille. Myös kalavesille on meistä oikeus jokaisella, ja kalastus ja kalankäsittely ovatkin varautumistaitoja parhaimmillaan.

Mistä liikkeelle?

Kalastonhoitomaksun hinnalla voi hankkia oman ja lähipiirin tarpeiksi vesien viljaa. Lisäksi onkia, pilkkiä ja litkata voi täysin maksutta. Alkuun pääsee siis pelkällä ongella! Jos mietityttää, mistä kannattaa lähteä liikkeelle, voi ottaa yhteyttä vaikka oman alueensa kalastusseuraan tai suoraan Suomen Vapaa-ajankalastajiin. Kalankäsittelyyn saa puolestaan vinkkejä esimerkiksi kalatiskeiltä tai meidän Marttojen kursseilta ja nettisivuilta.

Laineilta lautaselle

Kalan ruoaksi valmistamistakaan ei pidä arastella, kunhan muistaa huolellisen kylmäsäilytyksen ja hyvän käsittelyhygienian. Kala kypsyy verrattain nopeasti, ja sitä voi kypsentää niin liedellä, uunissa, grillissä kuin airfryerissäkin. Kalan kylkeen myös sopivat monenlaiset lisukkeet: kokeile rohkeasti eri kasviksia ja viljalisäkkeitä. Mikä olisikaan palkitsevampaa kuin valmistaa itse pyydetystä ja käsitellystä kalasta ateria ja tarjoilla se perheelle tai ystäville.

Kalastus on myös mainio ympärivuotinen harrastus ikään ja sukupuoleen katsomatta, ja siitä saa saaliin lisäksi kaikki luonnossa liikkumisen terveyshyödyt. Kestävän luontosuhteen muodostuminen puolestaan on omiaan tukemaan kestävää ja ympäristötietoista elämäntapaa, mikä on hyväksi ihan meille kaikille.

Taru Karonen
kehittämispäällikkö, ruoka
Marttaliitto

Marttojen kalareseptejä

Kalareseptejä ja muita vinkkejä myös maksuttomassa Martat-sovelluksessa

Tarvitsetko vinkkiä kuinka päästä alkuun? Klikkaa tästä! niin pääset katsomaan Vapaa-ajankalastajien opastusvideoita!